Category: Blog

VIRUSI KORONA – COVID-19: SI TË MENAXHOJMË STRESIN TRAUMATIK

20.05.2020 nga:  Nebahate Zekaj – Psikologe, QKRMT Virusi korona – COVID-19: Si të menaxhojmë  stresin traumatik Gjendja aktuale nga përhapja e virusit corona në vend, informimi rreth saj si semundje e re dhe e frikshme, përshtatja me  rregullat dhe masat disiplinore për të parandaluar dhe  luftuar atë në një afat të shkurtër kohor, mund të  […]

Si mund të ndikojë Covid-19 tek të mbijetuarit e traumave të luftës

14.05.2020 nga:  Selvi Izeti Çarkaxhiu – Psikologe, QKRMT Ndërsa po përballemi  me Pandeminë dhe distancimi shoqëror, ne po përballemi me një traumë kolektive. Çdo ditë dëgjojmë lajme për përhapjen e virusit, numrat më të fundit të vdekjeve  në vend dhe  në botë  si dhe histori tragjike të vuajtjeve dhe humbjeve. Çdo ditë shqetësohemi për sigurinë tonë dhe […]

Pandemia nuk po i ndalë luftërat

05.05.2020 nga:  Malisa Zymberi – Psikologe, QKRMT Të mos përkasësh askund edhe në kohë kur nuk ka pandemi, është sfidë mbijetese.  Izolimi në dhoma të cilat janë të caktuara nga kampet, me persona që nuk i ke parë as edhe njëherë në jetë, mbi të gjitha larg atyre të zemrës, nuk është karantina më e […]

Këshilla: si të flasim me fëmijët për virusin korona

05.05.2020 nga:  Nazmie Abdullahu Leku- Punonjëse sociale, QKRMT Gjatë kësaj kohe stresuese nëpër të cilën po kalojmë për shkak të krizës së krijuar nga përhapja e virusit korona, përditshmëria jonë ka ndryshuar. Jemi duke qëndruar mbyllur në shtëpitë tona, larg familjarëve, shoqërisë, vendit të punës, ndryshe nga gjithçka që dikur ishte e zakonshme për ne. Ky […]

COVID-19: Psikoterapia në kohën e izolimit

30.04.2020 nga: Selvi Izeti Çarkaxhiu – Psikologe, QKRMT Me paraqitjen e Covid-19, jeta për të gjithë ne ka ndryshuar. Përballja me një virus që po  udhëton në mbarë boten si me shpejtësinë e dritës ka bërë që shumë qytete dhe vende të tëra të mbyllen e të izolohen. Izolimi dhe distancimi shoqëror për shumë njerëz është bërë një […]

Menaxhimi i stresit tek punonjësit e kujdesit shëndetësor pas shpërthimit të pandemisë së COVID-19

17.04.2020 nga: Luljeta Berisha Gollopeni – Psikologe, QKRMT: Tashmë janë bërë muaj që shteti i parë ka filluar të ballafaqohet me sëmundjen infektive COVID-19 i cili sot është shndërruar edhe në pandemi. Gjatë kësaj periudhe të kohës janë bërë 210 shtete me raste të infektuara dhe numri i përgjithshëm i të infektuarve me këtë virus […]

Paniku: COVID-19 apo demonët e luftës, apo të dyja?

10.04.2020 nga: Luljeta Berisha Gollopeni – Psikologe, QKRMT: Radhët e gjata duke pritur për miell, njerëz me shporta të mbushura plot duke lëvizur shkujdesur nëpër qendra të mëdha tregtare, fytyra të zbehura që reflektojnë brengë dhe tendosje, lajme vërshuese nga të gjitha kanalet e mundshme, biseda të vazhdueshme me intonacione të ndryshme zëri – por […]

Ballafaqimi me ankthin dhe mirëqenia emocionale nën COVID-19

23.03.2020 nga: Selvi Izeti Çarkaxhiu – Psikologe, QKRMT Ndërsa pandemia e koronavirusit Covid-19 përhapet në të gjithë globin, shumë e thonë që “armiku ynë më i madh është paniku”. Nuk janë vetëm individë, por janë shoqëri të tëra që sot ballafaqohen me ndjenjën e ankthit dhe panikut, ndjenja këto që kanë për burim frikën. E mos të […]

Kosovar women fight patriarchy – 20 years after the war

by:  Veronique Mistiaen This month, 20 years ago, the 1988-89 Kosovo war ended. It was a particularly brutal conflict thatled to allegations of genocide and crimes against humanity, and the controversial involvement and bombings from NATO. During that war, 90 per cent of the population was displaced and some20,000 women and girls were systematically raped – a crime that was used […]

Lënia e Krimeve të Dhunës Seksuale në Kosovë jashtë Raportit S-2019-280 / Omission of Kosovo Sexual Violence Crimes from the ReportS/2019/280 of theUN Secretary General

I nderuar Sekretar i Përgjithshëm Mr. Guterres, Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) e ka lexuar me kujdes Rraportin e Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së mbi Dhunës Seksuale në  Konflikte (S/2019/280). Krimet e dhunës seksuale në Kosovë nuk janë përmendur gjatë elaborimit të situatës në vende të tjera të cilat e […]