Covid-19: Sfidat e përshtatjes pas izolimit në “normalitet të ri”

04.06.2020 Nga: Selvi Izeti Çarkaxhiu – Psikologe, KRCT Covid-19: Sfidat e përshtatjes pas izolimit në “normalitet të ri” Pas ngrirjes së madhe fillon edhe shkrirja e ngadaltë. Kemi kaluar plotë 81 ditë nga data 12 mars që kur vendi ynë hyri nën izolim, mbyllje dhe distancim shoqëror për shkak të Covid-19. Gjatë kësaj periudhe Koronavirusi ka […]

Story from: ‘The diary of psychotherapy with survivors of sexual violence during the war in Kosovo’

29.05.2020 By: Selvi Izeti Çarkaxhiu – Psychologist, KRCT Story from: ‘The diary of psychotherapy with survivors of sexual violence during the war in Kosovo’ The survivors during the Pandemic – excerpt and summary from the psychotherapy sessions with one of the survivors of sexual violence during the war. The psychologist’s reflection of the work with the client during the period of COVID-19pandemic. “I am a survivor!” “I was merely […]

Rrëfim nga: ‘Ditari i psikoterapisë me të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosove’

29.05.2020 Nga: Selvi Izeti Çarkaxhiu – Psikologe, QKRMT Rrëfim nga: ‘Ditari i psikoterapisë me të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosove’ Të mbijetuarit në kohën e Pandemisë – shkëputur dhe përmbledhur nga seancat psikoterapeutike me një nga të mbijetuarat e dhunës seksuale gjatë luftës. Reflektim i psikologes në punën me klientën gjatë periudhës së […]

Çfarë po ndodh me Benin në kohë të pandemisë?

26.05.2020 Nga: Luljeta Berisha Gollopeni – Psikologe, QKRMT Një ilustrim i shkurtër mbi ndikimin e traumave të pashëruara në zhvillimin dhe mirëqenien e fëmijëve. Çfarë po ndodh me Benin në kohë të pandemisë? Në një qoshe të dhomës dëgjohet edhe një zemër e vogël, rrahjet e të cilave sa shkojnë e përshpejtohen. Kjo zemër e […]

Përballu me Covid-in

22.05.2020 Nga: Dr. Russ Harris, autor i ‘The Happiness Trap’ (Kurthi i lumturisë).  Si të reagojmë efektivisht ndaj Krizës së Corona-s PËRBALLU ME COVID është përmbledhje e hapave praktikë të reagimit efektiv ndaj krizës së shkatuar nga Corona, duke i përdorur parimet e ACT (Acceptance and Commitment Therapy – Terapia e Pajtimit (pranimit) dhe Vendosshmërisë). […]

VIRUSI KORONA – COVID-19: SI TË MENAXHOJMË STRESIN TRAUMATIK

20.05.2020 nga:  Nebahate Zekaj – Psikologe, QKRMT Virusi korona – COVID-19: Si të menaxhojmë  stresin traumatik Gjendja aktuale nga përhapja e virusit corona në vend, informimi rreth saj si semundje e re dhe e frikshme, përshtatja me  rregullat dhe masat disiplinore për të parandaluar dhe  luftuar atë në një afat të shkurtër kohor, mund të  […]

Si mund të ndikojë Covid-19 tek të mbijetuarit e traumave të luftës

14.05.2020 nga:  Selvi Izeti Çarkaxhiu – Psikologe, QKRMT Ndërsa po përballemi  me Pandeminë dhe distancimi shoqëror, ne po përballemi me një traumë kolektive. Çdo ditë dëgjojmë lajme për përhapjen e virusit, numrat më të fundit të vdekjeve  në vend dhe  në botë  si dhe histori tragjike të vuajtjeve dhe humbjeve. Çdo ditë shqetësohemi për sigurinë tonë dhe […]

Pandemia nuk po i ndalë luftërat

05.05.2020 nga:  Malisa Zymberi – Psikologe, QKRMT Të mos përkasësh askund edhe në kohë kur nuk ka pandemi, është sfidë mbijetese.  Izolimi në dhoma të cilat janë të caktuara nga kampet, me persona që nuk i ke parë as edhe njëherë në jetë, mbi të gjitha larg atyre të zemrës, nuk është karantina më e […]

Këshilla: si të flasim me fëmijët për virusin korona

05.05.2020 nga:  Nazmie Abdullahu Leku- Punonjëse sociale, QKRMT Gjatë kësaj kohe stresuese nëpër të cilën po kalojmë për shkak të krizës së krijuar nga përhapja e virusit korona, përditshmëria jonë ka ndryshuar. Jemi duke qëndruar mbyllur në shtëpitë tona, larg familjarëve, shoqërisë, vendit të punës, ndryshe nga gjithçka që dikur ishte e zakonshme për ne. Ky […]

COVID-19: Psikoterapia në kohën e izolimit

30.04.2020 nga: Selvi Izeti Çarkaxhiu – Psikologe, QKRMT Me paraqitjen e Covid-19, jeta për të gjithë ne ka ndryshuar. Përballja me një virus që po  udhëton në mbarë boten si me shpejtësinë e dritës ka bërë që shumë qytete dhe vende të tëra të mbyllen e të izolohen. Izolimi dhe distancimi shoqëror për shumë njerëz është bërë një […]