Category: Lajme

VIKTIMAT PA EMËR 1

E DREJTA PËR TË DITUR – “VIKTIMAT PA EMËR”

14.04.2021 Sot, QKRMT publikoi  raportin: E DREJTA PËR TË DITUR – “VIKTIMAT PA EMËR.”  Raporti E DREJTA PËR TË DITUR – “VIKTIMAT PA EMËR” ka dalë si rezultat i dokumentimit të rasteve të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë. Në kuadër të projektit: “Rritja e angazhimit për drejtësi tranzicionale në Kosovë përmes dokumentimit të dhunës seksuale […]

Rehabilitimi i të mbijetuarve të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë

21.07.2020 Sot QKRMT pati takim me organizatat partnere në projektin e rehabilitimit të të mbijetuarve të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë: Qendrës për Promovimin e të Drejtave të Grave, Medica Kosova dhe Medica Gjakova. Ky projekt është i mbështetur nga #Ambasada Britanike, Në kuadër të takimit u bë nënshkrimi i marrëveshjeve mes QKRMT-së si […]

NEWBORN 2020: Lindja e një të ardhme për te mbijetuarit e dhunës seksuale nga koha e luftës në Kosovë

18.02.2020 Sot, 12 vjet më parë u jetësua ëndrra e kahmotshme e shqiptarëve të Kosovës për shtet të mëvetshëm. Ky rrugëtim shumëshekullor, pervecse i mundimshëm ishte po aq i dhimbshëm. Shumë vuajtje e sakrifica na shoqëruan përgjate çlirimit. Monumenti NEWBORN, i cili simbolizon lindjen e shtetit te Kosovës, e që njëherësh është edhe lindje e […]

f1

Bëhu zëri im – Zë edhe në Parlamentin Suedez

17.09.2019 Feride Rushiti bashkë me Vasfije Krasniqi Goodman dhe Kadire Tahiraj, qëndruan në Suedi, me ftesë të Rrjeti Shqiptaro – Suedez Svensk-Albanska Nätverket dhe Gratë Shqiptare Föreningen SAB në Suedi. Në përpjekjen e saj të parreshtur për ndërkombëtarizimin e kauzës së të mbijetuarve të dhunës seksuale nga koha e luftës në Kosovë, znj. Rushiti do të mbajë një fjalim […]

v1

Ekspozita ‘Bëhu futyra ime’

19.06.2019 Portretizimi me të mbijetuarit e dhunës seksuale – Simbolizim i fuqizimit dhe mbështetjes Në shënimin e 19 Qershorit – Dita Ndërkombëtare e Kombeve të Bashkuara për Eliminimin e Dhunës Seksuale në Konflikte , u hap ekspozita ‘Bëhu fytyra ime’ e autores Eliza Hoxha. Kjo ekspozitë është prezantuar nga Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të […]

fem2

FemArt, Konferenca: E pathyer / Vendi i gabuar, koha e gabuar – 20 vjet pas

Foto: FemArt 12.06.2019 Për herë të shtatë, Qendra për Art dhe Komunitet – Artpolis organizon festivalin FemArt – Festivali Rajonal për Artiste, që po mbahet në Prishtinë gjatë datave 10-16 Qershor, 2019 (7 ditë). Gjatë gjashtë edicioneve të kaluara, festivali i parë rajonal për Artiste i cili mbahet në Kosovë “FemArt” ka arritur të përmbush […]

p

MË TRAJTO DINJITETSHËM:

20.05.2019 Sot, Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës, bashkë me organizatat tjera që përfaqësojnë viktimat – të mbijetuar të dhunës seksuale nga koha e luftës në Kosovë, organizoi marshin protestues ‘ Më trajto dinjitetshëm’. Qëllimi i këtij marshi ishte që pas skandalit me foton e shpalosur në Kuvendin e Kosovës, t’i japë […]

FITUESJA E ÇMIMIT KIM BOK-dong PËR PAQE:

10.05.2019 Vasfije Krasniqi Goodman – aktiviste e Qendrës Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës-QKRMT, e cila avokon për të mbijetuarit e dhunës seksuale në nivel global, është fituese e Cmimit Kim Bok-dong për Paqe. Këshilli Korean për Drejtësinë dhe Përkujtimin për Çështjen e Skllavërisë Seksuale Ushtarake nga Japonia (Këshilli Korean) ka zgjedhur të […]

STAND SPEAK RISE UP:

26.03.2019 Ky forum është konceptuar si një platformë për diskutim dhe shkëmbim i ideve midis të mbijetuarve dhe aktorëve kryesorë në luftën kundër dhunës seksuale në ambiente fragjile.  Forumi do të nxjerrë në pah përvojat, veprimet, idetë dhe rekomandimet e akterëve relevant dhe do të shqyrtojë ndikimet socio-ekonomike të këtyre shkeljeve të të drejtave të […]

Dhuna seksuale në konflikte

28.02.2019 Drejtoresha Ekzekutiv e QKRMT-së, Feride Rushiti ka marrë pjesë në konferencën ‘Dhuna seksuale në konflikt: ndarja e drejtësisë për të mbijetuarit dhe mbajtja përgjegjës e autorëve të krimeve.’ Kjo ngjarje e organizuar nga Wilton Park, ishte një mundësi për të nxjerrë rekomandime konkrete për veprim nga qeveritë, agjencitë ndërkombëtare dhe OJQ-të. Kjo konferencë, si […]